Vad är en smaksensation?
En smaksensation innebär att föräldern ger sitt barn av sin egen mat och den mängden ska högst vara ett kryddmått. Går man in och läser på livsmedelsverkets sida så är rekommendationerna 4 månader som tidigast men gärna 6 månader. Smaksensation av gluten ska helst ske innan 6 månader när barnet helammas.
Vad är en smakportion?
Enligt min tolkning är en smakportion en större mängd mat och är en matsked i början som successivt ökar. Detta ger en del föräldrar för att se om barnet har allergi mot födoämnet samt att vänja vid vanlig mat (finns de som väljer andra metoder än att börja med puréer). Portionen ska senare leda till en hel måltid. När barnet ska börja med smakportion råder det delad mening om och logopeder anser att man ska börja vid 4 månader medan WHO anser vid sex månader.
Hur barnet visar intresse för mat
Ett barn kan visa intresse genom att stirra eller titta på sina föräldrar eller syskon när de äter (som min dotter gjorde när jag hade henne i famnen och åt yoghurt). Ett annat sätt att se om barnet är redo är att den inte trycker ut maten med tungan utan sväljer eller försöker svälja den (min dotter spottade inte ut något utan smaskade i sig det hon fick och log som en tok efteråt). Här skulle jag vilja tillägga att jag anser att ett barn som visar att det vill ha mer kan vara redo för mat.
Kom ihåg att det är du själv som väljer när du ska börja med smaksensationer och smakportioner!