Recept - Hela måltider


Potatis och lax med citron och dillsås.
Ger ca 6-8 portioner. Från 5½ månad.


Ingredienser:
2 st laxfiléer
olivolja

3 st mellanstora potatisar

50g margarin eller smör
4 msk vetemjöl
saften från ½ citron
1 dl grädde
4 dl vatten
2 tsk dill

1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll olivolja i en form och lägg ner laxfiléerna. Ställ i ugnen när den är varm och låt stå ca 25-30 minuter.
2. Skala och koka potatisen mjuka. Pressa med potatispress.
3. Smält margarinet eller smöret.
4. Blanda ner vetemjölet.
5. Blanda ner grädde och saften från ½ citron. OBS! Se till att inga kärnor hamnar i såsen. Jag har en liten sil   som jag häller saften igenom.
6. Häll i vatten och dill. Låt koka upp.
7. Mosa eller mixa laxen. Blanda ner potatis och sås.


Potatis med nötfärs och brunsås
Ger ca 10 portioner. Från 7 månader.

Ingredienser:
200 gram stekt nötfärs

5 st potatisar (stora)

3 dl vatten
soja efter tycke och smak
½ dl grädde
3 msk mjöl
ca 30 gram margarin eller smör

1. Om nötfärsen inte är stekt så ska den stekas på svar värme så den bara blir brynt. Skall inte bli bränd. Lätt stekt mat är okej att ge till små bebisar.
2. Skala potatisen och koka den. Pressa genom en potatispress.
3. Smält smöret eller margarinet.
4. Blanda i mjölet.
5. Blanda i grädde och soja. Tag den mängd soja som du anser vara lagom för att få den bruna färgen.
6. Blanda sen i vattnet.
7. Låt koka upp och koka någon minut.
8. Blanda potatisen, såsen och nötfärsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar